In conformitate cu art. 5 din Legea nr. 544/2001, privind liberul acces la informatiile de interes public, Consiliul Judetean Botosani este obligat sa publice si sa actualizeze anual un buletin informativ cuprinzand informatii de interes public comunicate din oficiu.
De asemenea, in conformitate cu prevederile art. 27 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 544/2001 aprobate prin HG nr. 123/2002, Compartimentul Secretariat si petitii intocmeste rapoarte privind accesul la informatiile de interes public.
– Persoana responsabilă cu difuzarea informaţiilor de interes public:Asavetei Anca Florentina - Secretar > Mai multe detalii ...
în compartiminetul relații cu publicul, Cultură, Cămin cultural, Bibliotecă în cadrul primăriei....
ora 15 în sala de şedinţe a Căminului Cultural Nr. 63 din 23.05.2025 PUBLICAŢIE Conform art.135...
Hudești judeţul Botoșani prin procedura publică de atribuire directă sau licitaţie public cu...
... conform legii 50/ 1991
... în sala de şedinţe a Căminului Cultural Hudeşti, buget, cont de execuții, planul urbanistic,...
ANUNȚ Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Botoşani, va desfăşura activităţi de recrutare a...
...de accesarea sprijinului disponibil prin interventiile SDL –CH _12.Start –up Codrii Hertei si...
Cerere oferta de pret- fara TVA Va rugam sa ne trimiteti o oferta de pret (pret total livrate la...
Telefon Robot: +40 231 623 102
Adresa: Strada Parcului, Nr. 18, Loc. Hudești, Cod 717210, Jud. Botoșani
Email: secretariat@hudesti.ro, primariahudestibt@gmail.com (temporar)
Se poate afirma că până in prezent s-au obținut unele rezultate bune, dar nu pe măsura posibilităților existente la nivelul comunei noastre.
În noile condiții se face tot mai simțită nevoia, cel puțin în infrastructură, a parteneriatului public – privat. În acest sens, și la nivelul comunei Hudești ar trebui să se vadă o creștere mai mare a disponibilităților sectorului privat de a prelua o parte din responsabilitățile și riscurile sectorului public, iar pe de altă parte, a sectorului public de a privatiza unele servicii de utilitate publică. Pe lângă alte metode tradiționale acest parteneriat trebuie privit ca o opţiune viabilă chiar și la nivelul comunei Hudești.
Primarul ales reprezinta localitatea si pe locuitorii ei. El trebuie sa asigure ordinea, fiind in stransa colaborare cu Politia; vegheaza la respectarea drepturilor cetatenilor; este ordonator de credite; este administratorul bunurilor comunei; se preocupa de calitatea si intretinerea drumurilor si podurilor publice; oficiaza casatoriile; se preocupa de bunul mers al treburilor din comuna.
Inainte de 1990 multi primari, mai mult impusi decat alesi s-au angajat ca vor face si vor drege. E necesar sa recunoastem ca s-au facut si unele lucruri bune dar nu pe masura conditiilor si posibilitatilor existente la Hudesti.