Pagina de plati yourpay.ro Am efectuat configurarile necesare, platile online se pot efectua din acest moment. Pentru accesarea platformei exista un Buton in partea de sus-stânga a Website-ului Pagina de plati este urmatoarea: yourpay.roCERERE

Str. Principală, Nr. 1, Loc. Hudești, Jud. Botoșani +40 231 623 102 secretariat@hudesti.ro
roenfrdehuit

Alegeri locale 2024 - prezentare in ziarul ”Libertarea”

alegeri locale 2024 9 iunie vot candidati primari rezultate live textRomânii sunt chemați la urne pe 9 iunie pentru a-și alege primarii și consiliile locale, adică pe cei care vor lua decizii cu privire la aspecte care ne afectează direct, precum bugetul local, serviciile publice locale și dezvoltarea urbană și rurală.

Data alegerilor locale 2024 – când își votează cetățenii primarii

Data alegerilor locale din 2024 a fost stabilită prin OUG pe 8 martie, atunci când s-a decis comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale. Data celor două alegeri a fost stabilită pentru 9 iunie.

Ce votăm la alegerile locale 2024

La alegerile locale din 9 iunie, cetățenii vor alege primarii localităților, președinții Consiliilor Județene și consilierii locali. Votul este important pentru că de el va depinde gestionarea bugetului local, dezvoltarea infrastructurii – drumuri, școli, spitale – și serviciile publice locale, adică salubritate și transport public.

Cum se desfășoară alegerile locale – regulile de vot

Românii își pot exercita dreptul de vot la secția de votare din localitatea de domiciliu sau de reședință. Printre regulile care trebuie respectate se numără menținerea ordinii și a liniștii în secția de votare și interdicția de propagandă electorală în secție.

Cine are dreptul să voteze la alegerile locale

Drept de vot au persoanele cu vârsta de cel puțin 18 ani, împliniți până în ziua votului, inclusiv, care trebuie să aibă asupra lor un document de identitate valabil. Președintele secției poate opri de la votare persoana căreia i s-a interzis exercitarea dreptului de vot şi alegătorul care nu este înscris în lista electorală specială. Dacă unui cetățean căruia i s-a interzis dreptul de vot are la el o hotărâre judecătorească definitivă din care rezultă că nu are sau nu mai are astfel de interdicţii, atunci poate vota.

„Dacă un alegător se află în localitatea de domiciliu sau reşedinţă, după caz, dar nu se poate deplasa la secţia de votare din cauză de boală sau invaliditate, poate vota prin intermediul urnei speciale, pe baza unei cereri însoţite de copii ale actelor din care rezultă starea de sănătate sau de invaliditate, depusă la secţia de votare la care este arondat”, prevede legea.

La alegeri se va folosi „Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal”, care are rolul de a spune dacă o persoană este sau nu eligibilă.

Unde votăm? Cum afli la ce secţie de votare eşti înscris

La alegerile locale 2024, se votează la secția de votare din localitatea de domiciliu sau de reședință. Pentru a afla care este secția, se intră pe site-ul AEP – registrulelectoral.ro și se introduc CNP-ul și numele de familie. Totodată, există și o hartă a secțiilor de votare din România.

Dacă alegătorii se prezintă la o secție greșită, dar sunt arondați în aceeași unitate administrativ-teritorială, președintele secției de votare are obligația de a-i îndruma către secția de votare la care sunt arondați. Totodată, președintele secției permite alegătorilor cu mobilitate redusă arondați la altă secție să voteze la secția respectivă.

Conferința de la Bruxelles a liderilor europeni de extrema dreaptă la care participau Viktor Orban și Nigel Farage, oprită de poliție: „Ne confruntăm cu o ideologie diabolică”

Programul de votare. La ce oră se închid secțiile de votare

La alegerile locale din 9 iunie, votarea începe la ora 7.00 şi se încheie la ora 22.00. La ora 22.00, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare declară votarea încheiată şi dispune închiderea incintei.

Totuși, alegătorii care la ora 22.00 se află în sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând afară, pot să voteze până la miezul nopții. Potrivit legii, „2 membri desemnaţi de biroul electoral al secţiei de votare, din cadrul acestuia, verifică la ora 22.00 dacă în afara sediului secţiei de votare se află alegători care aşteaptă să îşi exercite dreptul de vot şi constată şi monitorizează ordinea în care aceştia au acces în localul de vot, până la ora 23.59”.

Câte buletine de vot sunt la alegerile locale 2024

Fiecare alegător din țară va primi buletine de vot pentru primar, pentru consiliul local, pentru președintele CJ și pentru lista CJ. Și în București vor buletine de vot pentru primarul Capitalei, pentru primarii de sector, pentru consiliul local al fiecărui sector și pentru lista Consiliului General al Municipiului București.

Care sunt criteriile pentru a deveni primar

Pentru a fi eligibil, vârsta minimă este de 23 de ani. Legea mai spune că pot candida numai persoanele care au domiciliul pe teritoriul unităţii administrativ-teritoriale în care urmează să fie alese. La sectoarele Capitalei pot candida şi pot fi alese persoanele care au domiciliul în Bucureşti, indiferent de sector. Pe 8 martie, Guvernul a adoptat Ordonanța comasării alegerilor, care prevede că o persoană poate candida în acelaşi timp pentru Parlamentul European şi pentru funcţia de primar sau de preşedinte al Consiliului Judeţean, iar primarii în funcție pot candida pentru un alt partid fără a-și pierde mandatul.

Sursa: Ziarul Libertatea

Program de Lucru

Luni-Vineri 08-16

 > Detalii contact <

alegeri locale 2024

Anunturi

Ministerul Muncii și Protecției Sociale a elaborat o broșură de informare pentru consumatorii vulnerabili, ce cuprinde o serie de informații utile

Statistica trafic web

Astăzi58
Ieri308
Săptamână1882
Lună2117
Total204609
24-12-08

Detalii contact

Telefon Robot: +40 231 623 102

Adresa: Strada Principală, Nr. 1, Loc. Hudești, Cod 717210, Jud. Botoșani

Email: secretariat@hudesti.ro, primariahudestibt@gmail.com

Rezultate bune

Se poate afirma că până in prezent s-au obținut unele rezultate bune, dar nu pe măsura posibilităților existente la nivelul comunei noastre.
În noile condiții se face tot mai simțită nevoia, cel puțin în infrastructură, a parteneriatului public – privat. În acest sens, și la nivelul comunei Hudești ar trebui să se vadă o creștere mai mare a disponibilităților sectorului privat de a prelua o parte din responsabilitățile și riscurile sectorului public, iar pe de altă parte, a sectorului public de a privatiza unele servicii de utilitate publică. Pe lângă alte metode tradiționale acest parteneriat trebuie privit ca o opţiune viabilă chiar și la nivelul comunei Hudești. {Play}

Reprezinta locuitorii ei

Primarul ales reprezinta localitatea si pe locuitorii ei. El trebuie sa asigure ordinea, fiind in stransa colaborare cu Politia; vegheaza la respectarea drepturilor cetatenilor; este ordonator de credite; este administratorul bunurilor comunei; se preocupa de calitatea si intretinerea drumurilor si podurilor publice; oficiaza casatoriile; se preocupa de bunul mers al treburilor din comuna.
Inainte de 1990 multi primari, mai mult impusi decat alesi s-au angajat ca vor face si vor drege. E necesar sa recunoastem ca s-au facut si unele lucruri bune dar nu pe masura conditiilor si posibilitatilor existente la Hudesti. {Play}